AAPV

Notícies

Intèrprets valencians denuncien que no els permeten actuar en valencià en la Mostra de Pallasses i Pallassos de Xirivella

El passat divendres, 20 d’octubre vam rebre una denúncia per part dels partits de l’oposició de l’Ajuntament de Xirivella on, Compromís i PSPV-PSOE, alertaven el nostre sindicat que el regidor del partit d’extrema dreta Vox havia donat ordres perquè les companyies catalanes que aquest any participaven en la 30a Mostra de Pallasses i Pallassos de Xirivella ho feren exclusivament en castellà, independentment de si el muntatge estava assajat i distribuït per a fer-se en català.
 
Al seu torn, ambdós partits ens feien arribar que aquesta línia s’estendrà a la programació cultural anual de la localitat el que suposa, per primera vegada en la història de la democràcia, que Xirivella no programe teatre en valencià. Aquest fet afecta, en cas de consumar-se, a una gran part del sector de les Arts Escèniques valencianes que produeixen els seus muntatges i espectacles en valencià, ja que descarten Xirivella com a opció laboral.
 
El Sindicat d’Actors i Actrius Professionals Valencians va rebre un correu electrònic dies després per part de l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya i del sindicat estatal Conarte (Confederació d’Artistes i Treballadors de l’Espectacle) denunciant que una de les companyies afectades per la decisió del regidor de Vox tenia una clàusula al contracte que estipulava que si la companyia actuava en català, no sols no cobraria el catxet, sinó que hauria d’indemnitzar l’ajuntament de Xirivella amb el preu del bolo.
L’AAPV va iniciar una sèrie de consultes i investigacions sobre aquest problema i, després de contactar per via telefònica amb la companyia afectada, aquesta va corroborar les pressions i les condicions imposades a última hora ja que la contractació es va gestionar amb l’anterior equip de govern abans de les eleccions municipals i autonòmiques de 2023.
 
És per tot això que l’AAPV posa en relleu el següents punts:
 
1. L’alcaldessa de Xirivella, Paqui Bartual del Partit Popular, va mentir al ple municipal del dijous, 26 d’octubre  quan va afirmar rotundament que eixa clàusula no existia.
 
2. L’AAPV, com a sindicat amb 35 anys de trajectòria, sempre vetlla pels i les intèrprets valencianes i valencians i el fet de negar-los la possibilitat de treballar en valencià és vulnerar un dret constitucional.
 
3. L’AAPV sempre ha mantingut una relació excel·lent amb els sindicats d’altres comunitats autònomes i després de les investigacions oportunes, no podíem ser còmplices i mirar a altre costat davant d’un cas sever de xenofòbia lingüística.
 
Per tots aquests motius celebrem que la campanya a favor del teatre en valencià en Xirivella mitjançant el hashtag #teatrexirivella i els vídeos de personalitats i entitats a favor del teatre en valencià a Xirivella ha servit de mesura de protesta perquè l’alcaldessa del Partit Popular Paqui Bartual rectifique la seua decisió i deixe treballar les companyies catalanes que venen a la Mostra de Pallasses i Pallassos en la llengua que consideren sense imposicions ideològiques i xenòfobes.
 
Per últim destacar que, des de l’AAPV, continuarem denunciant tots els casos que vulneren els drets laborals i lingüístics dels treballadors i treballadores de les Arts Escèniques i esperem que tot açò servisca perquè la programació cultural de l’Ajuntament de Xirivella siga, com des del 1979, tant en castellà com en valencià perquè la cultura està per a unir i no per a separar.
 

Comparteix

més notícies

EQ’ILIQUÀ 59

número de l’eq’iliquà, amb informació sobre la renovació de la Junta Directiva, incloent una entrevista a Maria Almudéver, nova Presidenta de l’AAPV. També trobarás, un article sobre la situació de l’audiovisual valencià, un informe sobre les fites aconseguides per Conarte i homenatges a Lluís iquel Campos, Josep Manuel Gil i Juli Mira

COMUNICAT CONARTE, UNIÓN DE ACTORES, CCOO i UGT: Acord al Sector Audiovisual

Després de més de sis mesos amb les taules salarials de 2024 congelades, els
sindicats Unió d’Actors i Actrius, ConArte, CCOO i UGT hem aconseguit
un acord amb les associacions empresarials del sector audiovisual que garanteix, per fi, l’increment de les taules salarials amb caràcter retroactiu a l’1 de gener i poder avançar en la urgent renovació del conveni col·lectiu.

Arxiu