AAPV

Notícies

Intel·ligència artificial i doblatge: nova claúsula als contractes

Des de la Comissió de Doblatge de l’AAPV  informem d’acords importants sobre Intel·ligència Artificial. A continuació teniu el comunicat oficial de PASAVE sobre la clàusula que, a partir d’ara cal afegir als contractes de locució i doblatge.

Este és un comunicat oficial de PASAVE, la Plataforma d’Associacions i Sindicats d’Artistes de Veu d’Espanya, per a tots els seus membres (entre els que es compta l’AAPV).

El passat 17 de maig es va enviar des de PASAVE un missatge a totes les empreses del sector adjuntant una proposta de clàusula a incloure als nostres contractes per protegir-nos davant la utilització dels nostres treballs en entrenament d’Intel·ligències Artificials.

El resultat d’aquell missatge va ser que alguns estudis van incloure dita clàusula immediatament, mentre que la gran majoria va argumentar que la inclusió no depenia directament d’ells i que necessitaven més temps per fer arribar la clàusula a les distribuïdores. Seguint el principi de bona fe, PASAVE va oferir una moratòria amb data límit del passat 15 de setembre.

Arribada la data i davant la no recepció d’una resposta clara o contrapropostes per part de la major part dels estudis de gravació, PASAVE es va reunir amb caràcter urgent el dia 19 de setembre i va acordar enviar un nou i contundent comunicat als estudis explicant el següent:

En cas de no disposar d’un termini de dues setmanes, a comptar des del 20 de setembre, del compromís per escrit de la incorporació de la clàusula abans del 1 de novembre del 2023, des de PASAVE acordarem mesures de manera conjunta. Des de PASAVE s’està treballant intensament per donar resposta a un desafiament que ens interpel·la a tots i cadascun de nosaltres. Continuarem informant de les novetats que es produïsquen en este sentit.

Nova claúsula:

No es permet ni es cedeix l’ús de la veu, modulació, timbre, gestos i anàlegs del locutor/de la locutora i/o de l’actor/de l’actriu de doblatge o de veu, per ser utilitzats per alimentar, entrenar, simular o accions similars, en programes o projectes d’Intel·ligència Artificial (IA), robòtica, jocs informàtics o qualsevol metodologia que utilitze o transforme la veu i la interpretació gravada originalment pel locutor/la locutora i/o l’actor/l’actriu, per a destinar-se a una finalitat diferent a la detallada en este contracte, que és donar veu i interpretar a un/uns personatge/s d’una producció en concret.

Comparteix

més notícies

Arxiu