AAPV

Notícies

Les associacions d’arts escèniques, a l’expectativa dels compromisos adquirits per la Conselleria de Cultura i Esports

El sector escènic valencià es reuneix amb el conseller i el seu equip per revertir la situació de paràlisi actual de les Arts escèniques valencianes.

València, 27 de març de 2024

Les Associacions que conformen el teixit de les Arts escèniques de la Comunitat Valenciana han mantingut hui una reunió amb el conseller de Cultura i Esports, Vicente Barrera, i el seu equip polític i tècnic a la qual han assistit també la subsecretària de la Conselleria de Cultura, Mª Eugenia Vives, la secretària autonòmica, Paula Añó, el director general de Cultura, Sergio Arlandis, el subdirector general de gestió de l’Institut Valencià de Cultura, Marcial Díaz, i la directora adjunta d’arts escèniques, Mª José H. Mora.

El sector va sol·licitar aquesta trobada per fer front a la paràlisi i a la manca d’informació, transparència i comunicació respecte del nou full de ruta de l’actual equip de la Conselleria en matèria d’arts escèniques. Durant la reunió s’han tractat aspectes fonamentals que afecten a qüestions vertebrals i estructurals del sector i repercuteixen de forma directa en nombrosos professionals, posant en perill centenars de llocs de treball i amenaçant el dret de la ciutadania valenciana a l’accés a la cultura, dret fonamental que recull la UNESCO i l’article 44 de la Constitució espanyola.

La reunió s’ha convocat després que les associacions sol·licitaren reunir-se amb caràcter urgent amb el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, el passat 21 de març. Des del sector assenyalen que aquesta petició encara està a l’espera de resposta. Malgrat això, en la sessió de hui els responsables de Cultura han donat informació al voltant d’algunes de les inquietuds d’aquest sector clau en l’economia i la societat valenciana, assumint uns compromisos davant les associacions presents: Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i Música (ADVAEM), Associació de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV), Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED), Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET), Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques (AVETID), Comitè Escèniques- Associació de Creadors i Creadores d’Arts Escèniques Valencianes, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura (GC), Federació d’Espais Teatrals Independents (FETI), Associació de Professionals de les Arts Escèniques de les Comarques de Castelló (PROART) i Professionals del Teatre d’Alacant (PROTEA).

Des del sector remarquen que, per una banda, la Conselleria ha adquirit el compromís d’incrementar el pressupost i el personal tècnic de l’Institut Valencià de Cultura a més de publicar de forma immediata les ajudes destinades al sector. Concretament Barrera s’ha compromés a publicar les ajudes bianuals en maig i les destinades al foment de les Arts Escèniques en juliol. Així mateix, ha assegurat que l’any vinent les ajudes es publicaran en el primer trimestre, com ja s’havia compromés a fer enguany.

Respecte al Circuit Cultural Valencià des de Conselleria s’ha compromés a respectar el pressupost i a mantindre la programació del primer semestre de l’any, mentre estudia un canvi de model per garantir la programació del segon semestre.

Tanmateix la Conselleria es compromet a mantindre les línies i projectes de mediació com a estratègies de creació de públic, així com els laboratoris d’escriptura i d’altres disciplines.

Les associacions insisteixen a ser tingudes en compte per estar presents en les comissions de valoració i de resolució de les ajudes i d’altres convocatòries, proposant a l’administració persones del sector no vinculades amb ningun projecte però amb un ampli coneixement del teixit i de les persones creadores valencianes. També expressen la importància d’establir una línia de diàleg i comunicació constant, tant amb la nova directora adjunta com amb el nou director general de l’Institut Valencià de Cultura, encara per designar.

El sector espera que, després de set mesos sense conéixer el que Barrera ha anomenat com “sus líneas maestras y su hoja de ruta”, arribe a les associacions de manera urgent el pla que la Conselleria té per a les arts escèniques valencianes. Les i els professionals valencians queden a l’espera de l’acompliment rigorós d’aquests compromisos en un breu espai de temps i que es duguen a terme les accions que donen validesa a les paraules del conseller quan ha afirmat: “no estamos para dictar la cultura sino para fomentarla. Dar libertad al sector.”

Maria Almudéver inervé a la reunió amb Barerra

Signen:

AAPV – Actors i Actrius Professionals Valencians

ADVAEM – Associació de Distribuïdors Valencians d’AAEE i Música

APCCV – Associació de Circ de la Comunitat Valenciana

APDCV- Associació de Professionals de la Dansa del la Comunitat Valenciana

AVED – Associació Valenciana d’Empreses de Dansa

AVEET – Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals

AVETID – Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques

COMITÉ ESCÈNIQUES- Associació de Creadors i Creadores d’Arts Escèniques Valencianes GC – Associació Valenciana de Professionals de la Cultura

FETI – Federació d’Espais Teatrals Independents

PROART -Associació de Professionals de les Arts Escèniques de les comarques de Castelló

PROTEA- Professionals del Teatre d’Alacant

Comparteix

més notícies

EQ’ILIQUÀ 59

número de l’eq’iliquà, amb informació sobre la renovació de la Junta Directiva, incloent una entrevista a Maria Almudéver, nova Presidenta de l’AAPV. També trobarás, un article sobre la situació de l’audiovisual valencià, un informe sobre les fites aconseguides per Conarte i homenatges a Lluís iquel Campos, Josep Manuel Gil i Juli Mira

COMUNICAT CONARTE, UNIÓN DE ACTORES, CCOO i UGT: Acord al Sector Audiovisual

Després de més de sis mesos amb les taules salarials de 2024 congelades, els
sindicats Unió d’Actors i Actrius, ConArte, CCOO i UGT hem aconseguit
un acord amb les associacions empresarials del sector audiovisual que garanteix, per fi, l’increment de les taules salarials amb caràcter retroactiu a l’1 de gener i poder avançar en la urgent renovació del conveni col·lectiu.

Arxiu